Undgå syreskader
Det er især sodavand, cola, juice, cider og frugtsaft der indeholder meget syre. Dette gælder også såkaldte light produkter. Selvom en læskedrik ikke indeholder sukker har den alligevel lavt pH – og så er der risiko for syreskader – eller erosion.
Syreskader, også kaldet erosioner, er basalt set en ætsning af tænderne, når de udsættes for syre. Dvs væske med lav pH værdi (surhedsgrad). Når tænderne bliver udsat for syre sker der en større eller mindre opløsning af kalk fra tandens overflade – tandemaljen. Jo stærkere syren er, i det du drikker eller spiser – og jo længere tid syren er på dine tænder, desto mere opløses der. Ved omfattende ”afkalkning” kan der ske et varigt tab af tandemalje. Dette kaldes tanderosion. Når først emaljen er ætset eller opløst, kan den ikke gendannes. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor meget og hvilken syre ens tænder udsættes for. Jo stærkere syren er, jo mere går det ud over tandemaljen, der opløses.
FÅ GODE RÅD HOS VORES TANDPLEJERE OM HVORDAN DU UNDGÅR SYRESKADER!!
SE OVERSIGTEN: Du finder syre som angriber emaljen i større eller mindre omfang i både fødevarer og drikke: